Airco werking

direct offertes aanvragen
In de zomer overweegt men vaak om een simpele airco aan te schaffen om het huis of kantoor af te koelen, maar een kwalitatieve airco kan veel meer en kan hierdoor het hele jaar door gebruikt worden. Airconditioning kan namelijk naast koelen ook verwarmen, ventileren, luchtvochtigheid regelen en lucht zuiveren.

Koelende werking
De verkoelende werking van een airconditioning is gebaseerd op natuurkundige processen die plaats vinden tijdens het verdampen. Wanneer een vloeistof verdampt ontrekt deze namelijk warmte uit de omgeving. In airco’s zijn koudemiddelen aanwezig die op zeer lage temperaturen kunnen verdampen, tijdens dit proces wordt warmte ontrokken aan de lucht die de airco binnenstroomt. De lucht die uit de airco de kamer instroomt, is hierdoor kouder. 

Airco’s als verwarming
Andersom kan dit proces ook plaatsvinden in een airco door toevoeging van een warmtepomp. Wanneer een gas condenseert geeft deze warmte aan de omgeving af, daardoor wordt de lucht verwamt. In een warmtepomp is een koudemiddel aanwezig die naar aanleiding van koude lucht condenseert. Tijdens het condenseren wordt warmte afgegeven aan de lucht waardoor, de lucht warmer de kamer in stroomt.

Ventilerende en filterende werking
Een ventilerende werking vindt vooral plaatst in een airco met een binnen en buitendeel, ook wel split unit genoemd. Het buitendeel zuigt frisse lucht naar binnen die vervolgens wordt verkoeld of verwarmd en via de binnendeel de kamer binnenstroomt. Het binnendeel is ook in staat om lucht van binnen naar buiten af te voeren. Wanneer er een filter in de airco aanwezig is, kan deze de lucht ook zuiveren van stof, pollen en rook bijvoorbeeld.

Regelen van luchtvochtigheid
Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht, hierdoor wordt tijdens het koelen de lucht automatisch ontvochtigd. Tijdens warme dagen wordt dus niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid geregeld. Sommige airco’s kunnen daarnaast ook lucht bevochtigen en de luchtvochtigheidsgraad instellen.

Veelgestelde vragen


Verbruikt een airconditioning systeem veel energie?
Dit is van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals de oppervlakte wat gekoeld moet worden, in hoeverre deze ruimte verwarmd wordt door de zon en uw type airco. Over het algemeen verbruiken mobiele airco’s meer energie dan split units. Als u waarde hecht aan energieverbruik kunt u energiezuinige airco met een A label aanschaffen. 

Ervaringen van andere bezoekers


“Ik kreeg de opdracht een nieuwe airco te kopen voor op de zaak, zelf kwam ik er echt niet uit, maar op deze website heb ik veel bruikbare informatie ingewonnen.”
J. Maasland, Hereveen 10-04-2012

“Naar aanleiding van de informatie op deze pagina selecteerde ik een airconditioning met vele functies en een installateur die mij goed geïnformeerd heeft over de werking ervan. Zeer tevreden hiermee.”
P. Hogenboom, Almere

Algemene beoordeling Waardering: 8.8 van 10
Gebaseerd op 88